hdfghdfghdfgh

Powody dla których watro poznać probiotyki
6 kwietnia 2017
Pokaż wszystkie

Popularyzacja dietetyki oraz wszechobecny dostęp do wiedzy z zakresu tej dziedziny sprawiły, że świadomość społeczeństwa z dnia na dzień rośnie i coraz częściej zastawiamy się nad tym co ma trafić na nasz talerz.  Głównym zadaniem pożywieniajest zapobieganie rozwojowi chorób oraz utrzymywanie naszego organizmu w dobrej kondycji. Jednak jak możemy działać pożywieniem w przypadku gdy choroba się już pojawi? Odpowiednio dobrana dieta stanowi ważny element wspomagający terapię w licznych jednostkach chorobowych, jednak często jest pomijana. Badania wykazują, że niektóre czynniki dostarczane do organizmu wraz z tym co spożywamy mogą odgrywać ważną rolę w procesie leczenia.  Wyróżnić tutaj możemy zapalenie tarczycy typu Hashimoto, stanowiące jednostkę chorobową wywoływaną przez czynniki autoimmunizacyjne, co oznacza, że nasz organizm postrzega własne tkanki jako obce i prowadzi do ich niszczenia. W przypadku tej choroby atakowane są komórki pęcherzykowe tarczycy, co prowadzi do zaburzeń funkcjonowania tego narządu.

Po raz pierwszy przypadki Hashimoto zostały opisane w 1912 roku przez japońskiego chirurga, od którego nazwiska pochodzi też nazwa choroby.  Choroba ta rozwija się powoli, na początku bezobjawowo. Osoby chore zazwyczaj wskazują na bezbolesne powiększenie gruczołu oraz uczucie pełności w obszarze szyi. Najczęstszymi objawami choroby są najczęściej spowolnienie metabolizmu wiążące się z przyrostem masy ciała, spowolnienie, senność, sucha skóra, łamliwe paznokcie, zaparcia oraz wypadające włosy.

Mimo, że żywienie jest bardzo ważnym czynnikiem wspomagającym proces leczenia nie należy zapominać o farmakoterapii.. W przypadku tej choroby niestety źródło zaburzeń nie jest do końca poznane dlatego też możemy działać jedynie objawowo lecząc nadczynność w początkowym stadium choroby lub rozwijającą się z biegiem czasu niedoczynność. W przypadku przyjmowania preparatów z Lewotyroksyną, należy skupić się na czynnikach które mogą zaburzać wchłanianie leku.  Przyjmowany jest on na czczo 30-60 min przed pierwszym posiłkiem. W celu zwiększenia biodostępności leku, z śniadania należy wykluczyć produkty będące bogatym źródłem wapnia- głównie mleko oraz jego przetwory, a także produkty sojowe.

Dietoterapia w autoimmunizacyjnym zapaleniu tarczycy-  Hashimoto, ma na celu wspomaganie procesu leczenia i utrzymanie pacjenta w dobrej kondycji zarówno fizycznej jak i psychicznej.

Jednym z najczęściej stosowanych zabiegów żywieniowych u pacjentów z Hashimoto jest wprowadzenie diety eliminacyjnej. Zapalenie tarczycy jest schorzeniem o etiologii autoimmunizacyjnej, dlatego też współistnieje z innymi jednostkami chorobowymi takimi jak cukrzyca typu 1, choroba  Addisona czy celiakia. Z diety osób z zapaleniem tarczycy często wyklucza się gluten. Istnieje kilka jednostek chorobowych w których eliminacja tego białka jest konieczna. Wymienić tutaj możemy wcześniej wspomnianą celiakię czy też alergię i nietolerancje pokarmową. Coraz częściej dieta bezglutenowa zalecana jest także osobom z zapaleniem tarczycy, gdzie eliminacja przynosi znaczące korzyści u większości chorych. Tłumaczy się to teorią „cieknącego jelita”, gdzie na skutek uszkodzenia bariery jelitowej, dochodzi do zwiększenia jej przepuszczalności. Czynnikiem regulującym stopień przepuszczalności śluzówki jelit jest zonulina. Poziom tego białka wzrasta w przypadku chorób autoimmunologicznych, a jego wydzielanie powiązane jest gliadyną (białkiem gluten). Korzystny wpływ diety bezglutenowej, w której eliminacja gliadyny powiązana jest z poziomem przepuszczalności jelita. Dieta eliminacyjna dotyczy również produktów zawierających laktozę. W celu stwierdzenia potrzeby wykluczenia nabiału należy w pierwszej kolejności przeprowadzić w tym kierunku odpowiednią diagnostykę, potwierdzającą nietolerancję laktozy. Jeżeli wynik jest negatywny w diecie osób z zapaleniem tarczycy możemy wprowadzić nabiał pod postacią jogurtów, kefirów czy też serów.

Pozostając w temacie jelit, a dokładniej przechodząc do ich wnętrza, elementem, który znacząco może pomóc w procesie leczenia osób z chorobami autoimmunologicznymi, jest biota bakteryjna jelit. Na skład mikrobiomu naszego przewodu pokarmowego duży wpływ ma to co spożywamy, zaś wszelkie zmiany, odbiegające od fizjologicznych, prowadzą do zaburzeń funkcjonowania naszego organizmu. W celu poprawy jakości bioty w diecie należy uwzględnić produkty zawierające w swoim składzie zarówno probiotyki (kultury bakterii korzystnie oddziaływujące na nasz przewód pokarmowy) oraz prebiotyki (substancje stymulujące rozwój wcześniej wspomnianych kultur).  Produkty tego typu to przede wszystkim fermentowane warzywa, czyli popularne kiszonki. Zarówno probiotyki jak i prebiotyki możemy uwzględnić w diecie w formie suplementu.

Kolejnym tematem, bardzo często poruszanym w zakresie chorób tarczycy jest ilość spożywanego selenu. Mikroelement ten jest niezbędny w naszej diecie i warunkuje prawidłowe funkcjonowanie ustroju w tym gruczołu tarczowego. Odpowiednia podaż selenu wraz z dietą przyczynia się do poprawy funkcjonowania układu immunologicznego, zmniejsza stan zapalny gruczołu a także obniża poziom anty-TPO (przeciwciała przeciwko peroksydazie tarczycowej).   Badania wskazują na mniejsze stężenie selenu w surowicy osób chorych w porównaniu z grupą kontrolną, dlatego też wskazuje się na potrzebę zwrócenia szczególnej uwagi na poziom tego pierwiastka w diecie osób z zapaleniem tarczycy. Rozwiązaniem może być wprowadzenie suplementacji, jednak należy pamiętać, że zarówno zbyt mała podaż jak i przedawkowanie, nie będą działały na naszą korzyć. W badaniach wykazano, że suplementacja selenem w ilości 200 µg zwiększyła ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2. Dlatego najlepszym rozwiązaniem będzie wzbogacenie diety o naturalne źródła mikroelementu. Zaleca się wprowadzenie do codziennego jadłospisu o produkty takie jak nasiona roślin strączkowych, produkty pełnoziarniste oraz w ostatnim czasie najbardziej popularne orzechy, zwłaszcza brazylijskie.

Prawidłowe funkcjonowanie tarczycy najczęściej kojarzone jest z odpowiednia ilością jodu w organizmie. Pierwiastek ten jest jednym z niezbędnych miroelemetntów, warunkujących prawidłowe funkcjonowanie tarczycy, a co za tym idzie syntezę hormonów tyroksyny i trójjodotyroniny.  W przypadku osób z autoimmunologicznym zapaleniem tarczycy, jod nie może być wykorzystany przez gruczoł w sposób prawidłowy, a także prowadzi do zaostrzenia choroby. Z tego względu dieta osób z Hashimoto powinna wykluczać produkty bogate w ten pierwiastek. Wymienić tutaj możemy przede wszystkim owoce morza, algi. W przypadku soli, do której powszechnie doje się jod, wybierać należy te niejodowaną lub zdecydować się na dodatek innych przypraw, które wpłyną na walory smakowe posiłków.

Odpowiednia interwencja dietetyczna może znacząco polepszyć nie tylko wyniki badania chorego, ale też w dużym stopniu ogólne samopoczucie. Osobom z chorobami autoimmunologicznymi często towarzyszy stan zapalny. Przyczyny są różne, ale skutki niektórych z nich możemy skutecznie minimalizować dietą. Ogromne znaczenie posiadają tutaj wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Spożycie dużej ilości kwasów omega-6 działających prozapalnie, może negatywnie wpływać na funkcjonowanie naszego organizmu, dlatego tez zaleca się ograniczenie spożycia kawasów omega-6 przy równoczesnym zwiększeniu podaży kwasów omega-3, które z kolei wykazują działanie przeciwzapalne. Stosunek kwasów tłuszczowych powinien wynosić 1:4, z przewaga omega-6. Dobrym rozwiązaniem dla osób z Hashimoto jest wprowadzenie suplementacji omega-3, jeżeli spożycie ryb lub innych źródeł tych kwasów pod postacią nasion lnu czy chia, nie jest wystarczające.

Witaminą, której niedobry bardzo często są obserwowane wśród z autoimmunologicznym zapaleniem tarczycy, jest witamina D. Badania wskazują na zależność pomiędzy niedoborem tej witaminy a ilością przeciwciał przeciwtarczycowych. Ze względu na małą zawartość tego związku w diecie, koniczne jest wprowadzenie suplementacji po wcześniejszym zbadaniu poziomu witaminy D w surowicy krwi.

Ważnym elementem, który powinien zostać uwzględniony w diecie dla osób z Hashimoto jest ogólna jakość diety. Pod natłokiem informacji o potrzebie suplementacji zapominamy o podstawie, którą stanowi dobrze zbilansowana dieta, uwzględniająca indywidualne zapotrzebowanie na maro i mikroskałdniki. Prawidłowo skomponowany jadłospis uwzględnia odpowiednią zawartość błonnika. Działanie mechaniczne frakcji błonnika nierozpuszczalnego pobudza ukrwienie jelit, co wpływa korzystnie na przyspieszenie perystaltyki jelita grubego oraz zwiększonego wydzielania gruczołów trawiennych. Jest to szczególnie ważny element diety osób z Hashiomoto u których częstym problemem są zaparcia.

Osoby z Hashiomoto powinny przede wszystkim skoncentrować się na dobrej jakości produktów oraz odpowiednim zbilansowaniu diety opartym o zasady zdrowego żywienia. Wielu pacjentów, pomimo świadomości choroby, nie odżywia się prawidłowo, pozostając przy starych nawykach żywieniowych sprzed diagnozy. Odpowiednio zbilansowana dieta, dopasowana do danej jednostki chorobowej wspomaga proces leczenia i poprawia samopoczucie pacjenta co warunkuje szybszy powrót do zdrowia.